ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ: 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η Ένωση Καθηγητών και Διανοούμενων για την προαγωγή της Φιλοσοφίας στην Εκπαίδευση (ΕΚΔΕΦ) κατά την πολύχρονη παρουσία και δράση της αναζητά αποτελεσματικούς και δημιουργικούς τρόπους εξοικείωσης της νέας γενιάς με την τέχνη του βίου. Προκειμένου οι έφηβοι μαθητές και μαθήτριες να αποκτήσουν κριτική αντίληψη, αίσθηση της ευθύνης, αισθητική καλλιέργεια και ολοκληρωμένη εικόνα για τον κόσμο, δεν αρκεί να εξοικειωθούν αποκλειστικά με τον γραπτό φιλοσοφικό λόγο και τη φιλοσοφική παράδοση.  Η φιλοσοφία θα πρέπει να γίνεται «ένας τρόπος ζωής, μια μορφή ζωής, μια επιλογή ζωής», όπως επισημαίνει ο Πιέρ Αντό. Κατά αυτό τον τρόπο η τάξη μετεξελίσσεται σε «κοινότητα έρευνας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το νέο πρόγραμμα σπουδών (2021) ενώ αποκτά σύνδεση τόσο με νέα επιστημονικά πεδία (πληροφορική, θεωρητική φυσική, γενετική, πολιτισμικές σπουδές, σπουδές φύλου, ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές κ.ά.) όσο και με ποικίλους τρόπους βίωσης της αισθητικής εμπειρίας καθώς το υποκείμενο εναλλάσσεται σε ρόλο θεατή, σχολιαστή ή δημιουργού, προσπαθώντας «να δώσει σχήμα στη ζωή», όπως θα έλεγε και ο William Shakespeare.

Στο πλαίσιο αυτό το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΔΕΦ αποφάσισε ομόφωνα να προκηρύξει τον 1ο διαγωνισμό δημιουργικής γραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες των Λυκείων (γενικών και επαγγελματικών) των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ διευθύνσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Αθήνας.

Τα είδη κειμένων που μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό είναι τα εξής: σενάριο για κινηματογραφική ταινία μικρού μήκους, θεατρικό έργο, ποίηση, διήγημα. Τα έργα θα πρέπει έχουν ηλεκτρονική μορφή, μπορούν να είναι ατομικά ή συλλογικά, το θέμα τους ελεύθερο ενώ το μέγεθός τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 σελίδες Α4. Η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι Times New Roman και το μέγεθος 12 στιγμές.

Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 30/3/2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ekdef2016@gmail.com. Στο συνοδευτικό μήνυμα θα πρέπει να αναγράφονται τα ονόματα των δημιουργών, οι τάξεις και τα σχολεία που φοιτούν. Επίσης, εάν δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας σχολικού ομίλου, σχεδίου δράσης ή της διδασκαλίας συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου, οι σχετικές πληροφορίες (όνομα ομίλου, σχεδίου δράσης ή γνωστικού αντικειμένου, όνομα υπεύθυνου καθηγητή) θα πρέπει να αναγράφονται στο συνοδευτικό μήνυμα.

Τα έπαθλα για τους νικητές του διαγωνισμού θα είναι βιβλία και συνδρομές για το περιοδικό Φιλοσοφία και Παιδεία της ΕΚΔΕΦ, στο οποίο και θα δημοσιευθούν τα κείμενά τους.

Ευχόμαστε η αισθητική εμπειρία του Διαγωνισμού να μας χαρίσει «έντονες και ικανοποιητικές εμπειρίες», όπως ο John Dewey τις οραματίστηκε.

0 comments on “ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ: 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
2 Pings/Trackbacks for "ΑΝΤΛΗΣΗ ΝΟΗΜΑΤΟΣ: 1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"
  1. Homepage says:

    … [Trackback]

    […] Read More: ekdef.gr/site/?p=660 […]

  2. Collect Social Metrics

    qkmtuybnn ntdpp gfeweje xfto kmwoxrgxvfivrkb