Η ΕΚΔΕΦ

Η ΕΚΔΕΦ είναι Φιλοσοφική Ένωση που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 1982 από ομάδα καθηγητών που υπηρετούσαν ή υπηρέτησαν στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή και στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της ίδρυσης της ΕΚΔΕΦ ήταν η προαγωγή του μαθήματος της Φιλοσοφίας στα Λύκεια της χώρας, προκειμένου το εν λόγω μάθημα να ανταποκριθεί ουσιαστικότερα στις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Κύριος εμπνευστής της ίδρυσης της Ένωσής μας υπήρξε ο τότε Διευθυντής του Λυκείου της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Φιλοσοφίας, αείμνηστος Γεώργιος Δημητράκος, που διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος. Η  ΕΚΔΕΦ από συστάσεώς της έγινε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Καθηγητών Φιλοσοφίας (ASSOCIATION INTERNATIONALE des PROFESSEURS de PHILOSOPHIE). Είμαστε μη Κερδοσκοπικό Σωματείο το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον σε συνδρομές και χορηγίες των μελών μας.

Σύμφωνα με το καταστατικό που εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών με την απόφαση 2547/1982, και όπως τροποποιήθηκε με την 5931/2010 απόφαση, o ως άνω σκοπός θα επραγματοποιείτο με προσβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, με προτάσεις προς αυτό για φιλοσοφική προσφορά στους νέους της πατρίδας μας και με ανάλογη προσαρμογή του αναλυτικού προγράμματος για τη διδασκαλία του μαθήματος της Φιλοσοφίας. Μία από τις πρώτες ενέργειες της Ένωσης υπήρξε η προσπάθεια εγγραφής ως μελών των διδασκόντων καθηγητών του εν λόγω μαθήματος, αλλά και παντός άλλου ενδιαφερομένου για την προώθηση του σκοπού της Ένωσης.

Κατά το πρώτο χρονικό διάστημα (1982-1993), οι δραστηριότητες της ΕΚΔΕΦ επικεντρώνονταν στην προώθηση των θέσεών της προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας -οι οποίες δυστυχώς δεν βρήκαν παρά ελάχιστη ανταπόκριση-, στην εγγραφή νέων μελών και στην πραγματοποίηση πολλών επιστημονικών-φιλοσοφικών διαλέξεων που αφορούσαν κυρίως στη σχέση της Φιλοσοφίας προς τα άλλα διδασκόμενα στα Λύκεια μαθήματα (π.χ. Λογοτεχνία, Ιστορία, Θεολογία, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Βιολογία κ.ά.). Από το 1991, μέλη του  Διοικητικού Συμβουλίου, και όχι μόνον, γνωστοποιούσαν την προσπάθεια της ΕΚΔΕΦ και σε πολλές επαρχιακές πόλεις (Αίγιο, Αγρίνιο, Λιβαδειά, Μάνδρα, Σαλαμίνα, Χαλκίδα κ.ά.), όπου σε ειδικές συγκεντρώσεις, καθηγητών κατά μείζονα λόγο, ενημέρωναν για τον σκοπό και τις δραστηριότητες της Ένωσης.

Κατά το δεύτερο χρονικό διάστημα (1993 έως σήμερα), αφενός μεν συνεχίστηκαν οι προαναφερόμενες δράσεις, αφετέρου δε η ΕΚΔΕΦ δραστηριοποιήθηκε σε νέους τομείς:

α) Εγγραφή πολλών νέων μελών, τόσο στην ελληνική επικράτεια, όσο στην Ευρώπη, στην Αμερική, ακόμη δε και στην Κορέα.

β) Πραγματοποίηση σε τακτά χρονικά διαστήματα περί τις διακόσιες και πλέον επιστημονικές εκδηλώσεις, κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου, αλλά και αρκετές με θέμα τη σχέση της Φιλοσοφίας με τη Λογοτεχνία, τις οποίες παρακολουθούσε πάντοτε πολυπληθές ακροατήριο.

γ) Σύσταση Θεατρικής Ομάδας από το 2001, η οποία παρουσίασε στα μέλη μας, και όχι μόνον, αξιόλογα θεατρικά έργα με κορυφαία παραγωγή τη δραματική απόδοση σε πανελλήνια πρώτη των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Διονυσίου Σολωμού. Την Ομάδα αποτελούν οι ηθοποιοί Μπάμπης Βρακάς (και σκηνοθέτης), Κατερίνα Γαβαλλά, Δημήτρης Δρακόπουλος και Μαίρη Λογοθέτη.

δ) Προώθηση της στενής συνεργασίας με πολλούς Τομείς Φιλοσοφίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων και βεβαίως με τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

ε) Ίδρυση παραρτήματος το 2006 στην Πάτρα με την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του παλαιού μέλους μας Δημήτρη Μαρκόπουλου, πρώην Επόπτη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η συμβολή του οποίου στο έργο της Ένωσης είναι καθοριστική.

στ) Αδιάλειπτη έκδοση από το 1994 μέχρι σήμερα του Περιοδικού Οργάνου Φιλοσοφία και Παιδεία, στο οποίο δημοσιεύονται άρθρα και κείμενα διαπρεπών εκπροσώπων της σύγχρονης ελληνικής και όχι μόνον διανόησης, κορυφαίων Ακαδημαϊκών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών, μαχομένων διδασκάλων της Έδρας στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στοχαστών ποικίλης επιστημονικής έκφρασης. Επιπλέον, έχουν συγκαταριθμηθεί κείμενα και άρθρα αξιολογότατων λογοτεχνών-ποιητών, εκφραστών προσωπικών και πανανθρώπινων προβληματισμών, άρθρα αιχμής για τα φλέγοντα τεκταινόμενα της καθημερινότητάς μας, αλλά και της παγκόσμιας κρίσης των αξιών, καθώς επίσης έχουν παρουσιαστεί Συνέδρια και Συμπόσια που αφορούν στη σύγχρονη φιλοσοφική έκφραση και, τέλος, απόψεις και σχόλια γενικότερου ενδιαφέροντος.

Στις δραστηριότητες της ΕΚΔΕΦ συγκαταλέγονται δύο Διεθνή Συνέδρια. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το 1994 (31 Μαρτίου έως 2 Απριλίου) στο οποίο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της φιλοσοφικής σκέψεως κυρίως από την Ευρώπη (Αυστρία, Ελβετία, Γαλλία, Ολλανδία, κ.ά.). Οι εργασίες του Συνεδρίου διεξήχθησαν αφενός μεν στην Αθήνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής στην οδό Σόλωνος), αφετέρου δε στους Δελφούς στο εκεί Ευρωπαϊκό Κέντρο. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Ευρώπη και Ελληνική Φιλοσοφία». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του πραγματοποιήθηκε α) ημερήσια εκδρομή στο Σούνιο και β) παρακολούθηση διδασκαλίας του μαθήματος της Φιλοσοφίας στο Λύκειο Ζεφυρίου Αττικής από ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου του Innsbruck με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της ASSOCIATION INTERNATIONALE des PROFESSEURS de PHILOSOPHIE, κύριο Erich Moll.

Το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο έλαβε χώρα το 2001 (28 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου) επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 2400 ετών από τον θάνατο του Σωκράτη, με θέμα «Ο Σωκράτης σήμερα». Οι εργασίες διεξήχθησαν στην Αθήνα (Μέγαρο Παλαιάς Bουλής) την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή πρωί, στο Γραμματικό Αττικής (εγκαταστάσεις Αθλητικού-Συνεδριακού Κέντρου “ΑΘΗΤΑΚΗ”) Κυριακή απόγευμα και βράδυ, και στους Δελφούς (Ευρωπαϊκό κέντρο Δελφών) τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου, όπου και έληξαν οι εργασίες του Συνεδρίου. Οι κύριες εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα (πέντε συνεδριάσεις), όπου έγιναν 31 εισηγήσεις τις οποίες παρακολούθησαν άνω των 150 συνέδρων. Στο Γραμματικό έγιναν 6 εισηγήσεις με ακροατήριο άνω των 200 συνέδρων και στους Δελφούς έλαβαν χώρα 5 εισηγήσεις με επίσης πολυπληθή συμμετοχή συνέδρων.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου Διεθνούς Συνεδρίου στην Αθήνα και μετά τη λήξη των συνεδριών του Σαββάτου, η ΕΚΔΕΦ δεξιώθηκε όλους τους συνέδρους. Επιπλέον, μετά το τέλος των εισηγήσεων στο Γραμματικό Αττικής οι σύνεδροι αλλά και πολλοί κάτοικοι της περιοχής παρακολούθησαν τμήματα από τη φιλοσοφική τραγωδία Ώρα απιέναι, έργο του εταίρου της Ένωσής μας Καθηγητή κυρίου Κ. E. Μπέη, η οποία παρουσιάστηκε από τη Θεατρική Ομάδα της ΕΚΔΕΦ. Εκτός των Ελλήνων, στο Συνέδριο συμμετείχαν πολλοί εισηγητές από την Ευρώπη (Βουλγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Ελβετία, Πορτογαλία, Αγγλία κ. ά.) και από άλλες χώρες (Ρωσία, κ. ά.).

Το 2003 η ΕΚΔΕΦ εξέδωσε τα Πρακτικά του ως άνω Συνεδρίου σε καλαίσθητο τόμο 344 σελίδων.